MASAL 18

DERLEME YERİ: BEYAĞAÇ , UZUNOLUK KÖYÜ

ANLATAN: CEMİLE KISA,80 YAŞINDA

MASAL

Masal musal annadırın ben. O masalları biliyondu. Çok sürer bu. Eveli iki adam, iki arkıdeş çalışe gidmişler. Biri üç guruş, üç senede üç guruş gazanmış. Ordan köye gidiyolla gari. O üç guruş gazananı, para gazanmayan öldürmüş. Üç guruş gazananı ''öldürme beni'' demiş, ''akça gavakların yapraklarıdeveri denir. Hana hindi akça gavakların yaprakları helphelphelp oluyoru ya, onna deveri'' demiş. Öldürmüş. Neyse köye gelmiş. ''Hana benim adam'' demiş garısı eve geldinde. ''Senin adam öldü.'' Parasını amış ya gari yemiş a. Senin adamın garısını amış adam, anneyon mu? Garısını amış. Bölü garı. Eveli yeniye gadan dışda yıkanılıdı. Za da onna da ölemişdir za. Dışarıda suyu gatıpduremiş gadın. Öldüren adamı bilmeyoru garı, gocasını öldürdünü bilmeyomuş. Ordan gümüş adam. Suya gatıvepduruyomuş garısı. ''Neye güldün'' demiş garı. O du demiş, ''senin adamı öldüreke'' demiş, ''beni akça gavaklarında hayal osa, yaprakları fiş fiş fiş gıpırep ben öldürdüm'' demiş. Üflemiş gözel kafasını geri yanını da bırakmış dönüvemiş gadın. Neyi öldürdün deye. Ozıman anmış biliyon mu? Ölü omusan akça gavakların deveribatı '' ben sanarın'' derimiş. Ondan hölü keselim.

Kaynak: DENİZLİ YÖRESİNDEN DERLENMİŞ MASALLARDR.MUSTAFA ARSLAN