ÖZGEÇMİŞ

VALİ MEHMET ÖZGÜN ÖZGEÇMİŞ

24.02.1992 tarihinde Tokat Valiliği görevine başlayan Mehmet ÖZGÜN 1939 yılında Denizli’de doğdu. Babası Sadık Özgün, annesi Fatma Hanım’dır. İlkokulu merkeze bağlı Kocadere İlkokulu’nda, ortaokulu ve liseyi Denizli Lisesi’nde iyi derece ile tamamladı. 1960 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şube Bölümüne kaydolarak 1964 yılında mezun oldu.

Aynı yıl 23.07.1964’de Ankara Maiyet Memurluğu’nda göreve başladı. 1964-1966 yılları arasında Tavas Kaymakam refikliği ve vekilliği, Çivril Kaymakam Vekilliği görevlerinden sonra Kaymakamlık kursunu da başarıyla tamamladı. 1964 yılında Meral Hanımla evlendi bu evlilikten Anıl Cengiz adını verdikleri oğulları doğdu. (Şu an İçişleri Bakanlığında Mülkiye Başmüfettişi olarak görev yapmaktadır) 1967 yılında Denizli Çardak Kaymakamlığı’na atandı. 1970 yılında askerliğini yedek subay olarak İstanbul’da yaptı. Askerlik sonrası 1971 yılında Kars Digor Kaymakamı olarak göreve başladı. Amasya Taşova Kaymakamlığı’ndan (1973-1975) sonra İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürlüğüne atandı.

1975-1976 yılları arasında aynı genel müdürlükte Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan ÖZGÜN, 1978 yılında Menemen Kaymakamlığı’na atandı. 1979 yılında bir yıl İçişleri Bakanlığı Tetkik Kurulu Üyeliği’nde bulundu.

1981 yılında Zonguldak Vali Yardımcılığına atandı. İki yıl bu görevde kaldı. Altı ay kadar Malatya Vali Yardımcılığı yaptı. Buradan İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’ne atandı. 1984 yılı başında da İçişleri Bakanlığı’ndaki görevi uhdesinde kalmak üzere Başbakanlık Çevre Müsteşarlığı’nda Müsteşar Yardımcısı olarak göreve başladı. Müsteşarlık lağvedilince Başbakanlık Çevre Genel Müdürlüğü ihdas edilerek ilk kurucu genel müdürü oldu. Sonrasında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne atandı. ÖZGÜN, bu hizmetleri sırasında devlet görevlisi olarak bilgi ve görgüsünü artırmak üzere yurt dışında Sovyetler Birliği, Azerbaycan, Gürcistan, İsviçre, İran, Kıbrıs’ta gezi ve incelemelerde bulundu.

1991 yılında Ağrı Valiliğine atandı. 17.02 1992 tarihinde bu görevinden ayrılarak 24.02 1992’de Tokat Valiliği görevine başladı. Dört yıl kaldığı Tokat Valiliğinden 15.04.1996 tarihinde merkez valiliğine atanan ÖZGÜN, 2004 yılında 40 yıllık bir devlet hizmetinden sonra yaş haddinden emekliye ayrıldı.